Great Pompeii Project – Tender for “Improvement of tour arrangements and potentiating the cultural offer of the archeological site of Pompeii”
The Ekklesiasterion - the structure

Great Pompeii Project – Tender for “Improvement of tour arrangements and potentiating the cultural offer of the archeological site of Pompeii”

Location: Italy, Campania, Pompei

Contracting Authority: Superintendence for the Archeological Heritage of Pompeii, Herculaneum and Stabiae

Financing: public

Date of realization: 31/12/2015

Contractor: Consorzio Arte’M – Partners: Syremont s.p.a – Altair 4 Multimedia s.r.l. –  Centrica s.r.l. – D’Uva Workshop s.r.l. – L’Erma di Bretschneider s.r.l. – Prismi Editrice Politecnica Napoli s.r.l.

Description: The operation performed by Syremont is part of a wider program of interventions aimed at the implementation of the project for the improvement of the tour arrangements and to potentiate the cultural offer of the Pompeii archeological site through the construction of outfittings, physical and virtual installations, multimedia production and software applications that, all together, contribute to structure and articulate the new system of the archeological site.

The intervention of Syremont affected the Ekklesiasterion area, an area of about 100 square meters near the Temple of Isis. The space is circumscribed by archeological masonry, which is in part original and in part a reconstruction, of variable height between 2.70 m and up to a maximum of about 4.50 m.

The peculiarity of the intervention was to have designed and built an infrastructure intended for use within an archeological area that is part of UNESCO’s World Heritage. Approved by the Superintendence of Pompeii, Herculaneum and Stabiae and the Seismic Commission, the structure is lightweight, self-supporting, detachable but statically verified according to the requirements of the category of User Class III, as required by the Technical Regulations for Construction of 2008. The foundations are superficial and consist of an adequately dimensioned ballast that did not require excavation nor anchorages for the existing structures.

The supporting structure is made entirely of truss frameworks, covered in an insulated package and finished with an extrados of copper foils and copper gutters.

A double package of perforated and not and projecting and not PVC screens, allowed us to visually integrate the structure in the archeological contest and create a confined environment inside that is suitable for daytime screenings.

Comments are closed.